Haluat siis tehdä omia tietokonepelejä

Tietokonepelien pelaaminen on hauskaa. Oikeastaan on kuitenkin paljon hauskempaa suunnitella itse pelejä ja antaa muiden pelata niitä. Aiemmin tietokonepelien tekeminen ei ollut helppoa. Nykyään kaupoissa myytävien tietokonepelien kehittäminen kestää pari vuotta 10-50 hengen kokoisilta kehittäjäjoukoilta. Kuitenkin suunnittelukulut nousevat helposti miljooniin dollareihin, vaikka kaikki tekijät, kuten ohjelmoijat, graafikot ja ääniteknikot, ovat erittäin kokeneita.

Game Maker on kuitenkin muuttanut asian laidan. Sillä on mahdollista luoda omia tietokonepelejä osaamatta mitään ohjelmointikieltä. Ei tietenkään kannata odottaa, että sillä pystyisi tekemään omaa Halo 4:ä tai Virtua Tennistä parissa viikossa, muttei se ole tarpeenkaan. Pelaamisen ilo ei liity pelin monimutkaisuuteen. Yksinkertaiset pelit, kuten Tetris, Bejeweled, Space Invaders jne. ovat hauskoja, eikä niiden tekeminen ole läheskään yhtä vaikeaa.

Game Maker tarjoaa intuitiivisen ja helpon vedä-ja-pudota -käyttöliittymän, jolla omien pelien luominen on nopeaa. Voit tuoda ja luoda tavallisia tai animoituja kuvia ja ääniä ja sitten käyttää niitä. Game Makerin mukana tulee kokoelma eri resursseja, joilla pääsee alkuun. Pelin objektien ja niiden käyttäytymisen määrittely on helppoa kuten myös huoneiden, joissa pelin tapahtumat tapahtuvat. Pelin toimintaa voi ohjata vielä tarkemmin helpolla Game Makerin sisäänrakennetulla ohjelmointikielellä, jonka avulla on mahdollista hallita pelin toimintaa täysin.

Game Maker keskittyy kaksiulotteisiin peleihin: sitä ei ole tarkoitettu Quaken tapaisten 3D-maailmojen luomiseen, vaikka siinä onkin rajallinen tuki 3D-grafiikoille. Tästä ei kannata kuitenkaan masentua. Monet hienot pelit käyttävät kaksiulotteista grafiikkaa, vaikka ne näyttävät kolmiulotteisilta. Kaksiulotteisten pelien luominen on myös nopeampaa ja helpompaa.

Game Makerista on kaksi eri versiota, Lite-versio ja Pro-versio. Lite-versiota voi käyttää ilmaiseksi, mutta sen toiminnallisuutta on rajoitettu ja se myös näyttää ponnahdusikkunoita. Sillä tehtyjä pelejä voi kuitenkin vapaasti jakaa ja jopa myydä. Lisätietoja tästä on mukana tulleissa lisenssiehdoissa. On kuitenkin suositeltua päivittää Game Maker Pro-versioon. Se laajentaa tuntuvasti Game Makerin toiminnallisuutta ja poistaa peliä käynnistettäessä näkyvän mainoslogon, ja tällä tavoin voi myös tukea Game Makerin tulevien versioiden kehitystä. Lisätietoja päivittämisestä on Pro-version sivulla.

Tässä ohjeessa kerrotaan tärkeimmät Game Makerin käyttöön ja sillä pelien tekemiseen liittyvät asiat. On hyvä huomata, että edes Game Makerin kaltaisella ohjelmalla pelien tekeminen ei ole täysin vaivatonta, sillä on otettava huomioon monenlaisia asioita kuten pelattavuus, grafiikat, äänet, käyttäjän syötteet jne. Aloita helpoilla esimerkeillä ja huomaat, että pelien tekeminen on todella hauskaa. Käy myös katsomassa seuraavaa sivustoa:

http://www.yoyogames.com/

Sieltä löydät paljon esimerkkejä, ohjeita, ideoita ja linkkejä muille sivustoille ja foorumeille. Pian huomaatkin olevasi itsekin taitava pelintekijä. Nauti.