Pääkäyttöliittymä

Kun käynnistät Game Makerin, seuraavanlainen ikkuna ilmestyy:

(Itse asiassa näet tämän, kun käytät Game Makerin yksinkertaistettua tilaa. Edistyneemmässä tilassa näkyy enemmän vaihtoehtoja.) Vasemmalla näet jo aiemmin mainitut erityyppiset resurssit: kuvat (Sprites), äänet (Sounds), taustat (Backgrounds), objektit (Objects), huoneet (Rooms) ja kaksi muuta vaihtoehtoa, peli-informaation (Game Information) ja pelin asetukset (Global Game Settings). Ikkunan yläreunassa on tutut valikko- ja työkalurivi. Tässä kappaleessa käymme yleisesti läpi valikoiden vaihtoehdot, työkalupainikkeet jne. Myöhemmissä kappaleissa käsittelemme useita niistä yksityiskohtaisemmin. Huomaa, että monet asiat voi tehdä monella tapaa: valitsemalla vaihtoehdon valikosta, painamalla näppäintä tai klikkaamalla resurssia oikealla näppäimellä.

File (Tiedosto) -valikko

File (Tiedosto) -valikosta löytyy useita tavallisia toimintoja, mm. tiedostojen lataaminen ja tallentaminen, sekä muutama erikoisempi vaihtoehto:

Edit (Muokkaa) -valikko

Edit (Muokkaa) -valikosta löytyy monta nykyiseen resurssiin (objekti, kuva, ääni jne.) liittyvää komentoa. Resurssin tyypistä riippuen kaikki komennot eivät välttämättä ole saatavilla. Huomaa, että kaikki nämä komennot voi myös antaa toisella tapaa. Klikkaa resurssia tai resurssiryhmää, ja oikea ponnahdusvalikko ilmestyy.

Resources (Resurssit) -valikko

Tästä valikosta voit luoda uusia minkä tahansa resurssityypin resursseja. Huomaa, että niille kaikille on myös näppäin työkalurivillä ja pikanäppäinyhdistelmä.

Run (Aja) -valikko

Tämän valikon kautto voit ajaa pelisi. Pelin voi ajaa kahdella tapaa. Kun pelisi on valmis, voit tehdä pelistä itsenäisen version käyttämällä siihen tarkoitettua komentoa File (Tiedosto) -valikosta.

Window (Ikkuna) -valikko

Tästä valikosta löydät muutamia tavallisia pääikkunassa olevien ikkunoiden käsittelytoimintoja:

Help (Ohje) -valikko

Tästä valikosta löydät komentoja, joilla saat apua:

Resurssiselain

Pääikkunan vasemmassa reunassa on resurssiselain. Siinä kaikki pelin resurssit ovat ikään kuin puumaisessa muodossa. Se toimii samalla tavalla kuin Windowsin Resurssienhallinta, ja sen käyttö on melko varmasti sinulle tuttua. Jos vaihtoehdon edessä on plusmerkki +, voit klikata sitä, niin näet kaikki sen sisällä olevat resurssit. Painamalla taas miinusmerkkiä - nämä piilotetaan uudestaan. Voit muuttaa resurssien (paitsi päätason resurssien) nimeä valitsemalla sen (yhdellä klikkauksella) ja sitten klikkaamalla sen nimeä. Kaksoisklikkaa sitä muuttaaksesi sen ominaisuuksia, tai klikkaa sitä oikealla näppäimellä, jolloin ilmestyy valikko, jossa on samat vaihtoehdot kuin Edit (Muokkaa) -valikossa.

Voit muuttaa resurssien järjestystä klikkaamalla ja pitämällä hiiren vasenta näppäintä pohjassa niiden päällä. Nyt voit vetää resurssin oikealle paikalleen. (Paikan on tottakai oltava oikea. Et voi vetää ääntä kuvien sekaan.)